Historie

Begin 21e eeuw ontstond het idee om een marathon te organiseren met het parcours door de nieuw te openen Westerscheldetunnel. Deze tunnel verbindt Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen en kwam gereed in maart 2003. Dit plan ging niet door vanwege veiligheids maatregelen, maar het idee van een marathon bleef borrelen bij grondlegger Lein Lievense. Het liefst een marathon die eindigde in zijn achtertuin. Dat resulteerde in de Kustmarathon Zeeland. 

Florisjan Koole, sportfanaat in hart en nieren, kwam  op een zonnige middag in contact met Lein en zo werd het idee voor de kustmarathon geboren. Enthousiast sprong dit duo samen met Jan Bostelaar en Ron Abuis op de fiets om vanuit Zoutelande 42 kilometer parcours uit te zetten, zoveel mogelijk over duinen, strand en onverharde paden: de kenmerken van de Zeeuwse kust. De lat werd hoog gelegd: het moest de mooiste en zwaarste marathon van Nederland worden. De 42 km werd beeïndigd in Burgh-Haamstede. Het resultaat was een prachtig decor van wind, water, storm, Zeeuwse luchten en natuurlijk De Stormvloedkering.

 

Waar in de eerste editie in 2003 alles nog geregeld werd alsof het "een rondje rond de kerk" betrof, professionaliseerde de organisatie razendsnel. Door meer en meer deelnemers, uitbreiding van andere sport-onderdelen en door veiligheidsvoorschriften. 

 

Van het resultaat bent u nu getuige. Het sportiefste weekend van Zeeland waar inmiddels meer dan 11.000 sporters in actie komen en genieten van het Zeeuwse landschap. Met wind door de haren, zout op de lippen, blaren van het loodzware parcours, maar trots en voldaan de eindstreep in de Langstraat in Zoutelande behalen. 

 

Graag tot ziens tijdens het eerste weekend van oktober!