‘Whats in a name’… Het hardloopjargon en de Engelse taal

Cooling Down, Warming Up, Mindfullness, Stretchen,… en ja ook Dreamteam. Zomaar een paar Engelstalige woorden die regelmatig verschijnen in onder andere het 3MTiemBLOG. De neerlandici onder ons gruwen ervan… Het zij zo.

De Kustmarathon Zeeland atleten en hun supporters maken deel uit van een grote mondiale groep enthousiastelingen voor de atletiek/marathonsport. Deels door dit internationale karakter komen we met grote regelmaat engeltalige terminologie tegen. Ook de Kustmarathon ontkomt niet aan het internationale karakter. Er verschijnen immers ook deelnemers van buiten de landsgrenzen aan de start in Burgh-Haamstede. Engels taalgebruik en nog veel meer andere talen is naast ons Zeeuws dialect dus redelijk ingeburgerd in het starterslegioen tijdens het Kustmarathon weekend.

Waar komt de naam en het initiatief -Kustmarathon 3MTIEM- vandaan

De benaming is niet meer of minder dan een formulering van een groep mensen die in groepsverband een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Daar samen voor willen gaan! Samen trainen, elkaar motiveren, goede begeleiding, training en coaching, er alles voor en aan willen doen om op D-day optimaal te presteren. Fysiotherapeut, trainer/coach Niek Knol uit Dishoek heeft een aantal jaar geleden het eerste 3MTiem vorm gegeven, getraind en begeleid. Inmiddels hebben Jan de Wilde en Frans Daalman zijn initiatief overgenomen en verder vorm en inhoud gegeven. Voor het derde jaar op rij begeleiden zij met veel spirit en enthousiasme een groep van 3 vrouwen en 3 mannen. Allemaal van verschillend hardloopniveau, maar met hetzelfde doel… de Kustmarathon uit lopen. Maar dan fit, gezond, optimale trainingsondersteuning en vooral met plezier.

Open Kustmarathon parcourstrainingen starten zondag 17 juli in Zoutelande

Het idee om Niek’s voorbeeld nieuw leven in te blazen ontstond vanuit het feit dat de Kustmarathon Parcourstrainingen steeds populairder werden. 14 jaar geleden startte Jan de Wilde deze trainingen. Hij hoorde en zag op welke manier het merendeel van de lopers oefende, herstelde van hun trainingsinspanningen, voeding kozen en hun voorbereiding deden. Hij vond dat dat heel vaak veel beter kon en startte met de groepstrainingen. Ook dit jaar zullen deze trainingen weer worden georganiseerd. Aan de trainingen die op het Kustmarathon parcours worden gehouden kan iedereen met Kustmarathon doel zonder kosten meedoen. Er wordt in zeven verschillende tempogroepen getraind. Het zijn groepstrainingen! Met als motto –Samen uit/Samen Thuis-.  Kijk voor het complete data overzicht, vertrekplaatsen en tijden en meer info op deze link https://www.marathonzeeland.nl/deelnemers/kustmarathon (trainingen en schema’s). Een steeds grotere groep atleten van binnen en buiten de provincie heeft  de afgelopen jaren ontdekt dat het voordelen heeft en fijn trainen is in groepsverband op het zware unieke parcours van de Marathon Zeeland.

En natuurlijk… Het 3MTiem traint ook mee in de diverse tempogroepen. Ze delen tijdens deze trainingen graag hun opgedane kennis, adviezen  en ervaringen over hun trainingen, schema’s, motivatie en voeding richting 7 oktober.