Verschuure koestert derde plaats na een zorgelijke zomer

Verschuure koestert derde plaats na een zorgelijke zomer

De atlete die altijd lacht en immer positief is, kende een zomer vol zorgen. Monique Verschuure had in de afgelopen zes maanden bijna geen rust aan haar hoofd. ,,Pffffoe, het is een hectische tijd geweest", verzuchtte ze zaterdag, nadat ze beschutting had gezocht in de grote tent in de Langstraat. Dat ze derde werd in de vijftiende Kustmarathon, maakte veel goed.

Verschuure (37) is de eigenaresse van Café De Sportvisser in haar woonplaats Yerseke. In april werd ze geconfronteerd met tegenslag: haar vaste kok vertrok. Een vervanger vinden, lukte niet. Uit pure nood is ze toen zelf maar in de keuken gaan staan. ,,Gelukkig kan ik daar wel uit de voeten, maar ideaal is het natuurlijk niet. Ik zag het aan het begin somber in. Zou ik het allemaal wel vol kunnen houden? Mijn leven bestaat sindsdien - want ik heb nog steeds niemand gevonden - uit slapen, eten, werken, trainen, de was doen en mijn kind naar school en voetbal brengen."

Juist in de week voor de Kustmarathon was het ook weer heel druk en daar kwam nog eens een griepje bij. De nummer zes van vorig jaar wilde weer pieken op de eerste zaterdag van oktober, maar wist niet of dat wel ging lukken. ,,Ik twijfelde. Gelukkig zag Jan de Wilde, bij wie ik train, dat ik wel wat steun kon gebruiken. Hij heeft enorm op me in gepraat. Daarna én na een paar nachten goede slaap zag ik het weer helemaal zitten."

Eenmaal op weg van Burgh naar Zoutelande had de Bevelandse helemaal niet door dat ze in de race was voor een podiumplaats. ,,Ik dacht dat we daarvoor te langzaam gingen", vertelde ze. ,,Maar Jan, die bij me in de groep liep, zei: tactiek is heel belangrijk als de omstandigheden zwaar zijn, je moet je wedstrijd rustig opbouwen. Hij dacht dat ik in het laatste gedeelte, na Westkapelle, nog wel wat over zou hebben. 'Daar komt jouw beste stuk', zei hij."

Inhaalrace

Hij kreeg gelijk. Winnares Melanie Struyk uit Nieuwerkerk aan den IJssel, nummer twee Selina van der Vliet uit Soest en nummer vier Liselotte van der Berg uit Zoeterwoudedorp lagen halverwege de wedstrijd nog minuten voor. In het tweede gedeelte liepen Monique Verschuure en de uit Wissenkerke afkomstige Leonie Ton, die tot zo'n 36 kilometer bij elkaar zaten, echter flink in. Voor Verschuure resulteerde die inhaalrace zelfs in derde plaats. In de laatste 100 meter passeerde ze nog Van der Berg. ,,Het had niet veel gescheeld of ik was nog tweede geworden... Als de streep 100 meter verder had gelegen, mocht ik treetje hoger staan."

Stralend - de glimlach was er weer - passeerde ze de zandbult in de Langstraat. Haar zoontje Jan (6) vloog haar meteen om haar nek. Hij voetbalt bij Yerseke en vertelde dat hij 's ochtends drie keer gescoord had. Trots pinkte ze een traantje weg. Die drie goals waren misschien nog wel belangrijker dan haar bronzen plek. ,,Je kind komt altijd op één, hè! Ook als je net 42 kilometer hardgelopen hebt."