Staatsbosbeheer en de Kustmarathon Zeeland

Staatsbosbeheer beschermt en ontwikkelt het groene erfgoed van Nederland; 270.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Ook in Zeeland is de natuur erg geliefd, zoals de Manteling van Walcheren, een klassieke buitenplaatsenzone met bossen, stukken duin, kaarsrechte lanen en slingerpaadjes en Boswachterij Westerschouwen, het grootste naaldbos van Zeeland, met open plekken met zonnige struweel, stuivende duinen en plotse waterpartijen. De Kustmarathon is een jaarlijks terugkerend wandel- en sportevenement in Zeeland.

 

De routes brengen de deelnemers door verschillende Zeeuwse landschappen, over dijken, het strand en door  polders en bossen. Dit jaar, tijdens de 19de editie van de Kustmarathon, is het duingebied tussen Oostkapelle en Domburg weer onderdeel van hardlooproute en komen deelnemers o.a. in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.  Wens komt uit van deelnemersHet was de wens van de deelnemers om het parcours aan te passen en de bossen weer onderdeel te laten zijn van de routes.

 

Samen met de Kustmarathon heeft Staatsbosbeheer zorgvuldig gekeken naar de belastbare mogelijkheden en de veiligheid van deelnemers in de natuur. De volledige oude route is niet helemaal hersteld, maar een aantal geliefde plekken is weer aan de Kustmarathon toegevoegd. Waar het niet mogelijk was, is een alternatief bedacht, zoals in de Manteling. De wandel- en hardlopers gaan niet door de kern van de Manteling, daarvoor is de recreatiedruk te groot en dat heeft te veel nadelige gevolgen voor de natuur. Hier loopt de route via het duinpad langs de rand van de Manteling. De route in de Boswachterij, het gedeelte van de hardlooproute, is wel weer volledig toegevoegd. Daarnaast is er ook nog een kleine uitbreiding op de routes, nieuw in het parcours is de 15 km ladiesrun, deze gaat onder andere via Valkenisse en Westkapelle.

 

 

Actief de natuur in

Staatsbosbeheer wil dat er zoveel mogelijk mensen van deze natuur kunnen genieten, in welke vorm dan ook. In de terreinen vinden veel sportevenementen plaats.

 

De impact van een activiteit op de natuur, maar ook op de andere bezoekers en de faciliteiten (wegen en paden) wordt vooraf en achteraf altijd goed bekeken, daarvoor stemmen we af met de organisatoren en gezamenlijk kom je tot bepaalde keuzes. Vanuit onze rol als gastheer maakt Staatsbosbeheer afspraken over het gebruik van natuurgebieden, zodat iedereen – de flora en fauna, de organisator en zijn deelnemers/bezoekers, overige recreanten en (zakelijke) gebruikers en omwonenden - het goed hebben buiten. Voor de komende Kustmarathon hebben we met de organisatie afspraken gemaakt en is de route op een aantal plekken aangepast, de deelnemers waren erg blij toen de organisatie de aanpassingen bekend maakte. Dat is natuurlijk fijn om terug te horen.

 

Wij wensen de deelnemers van de Kustmarathon komende editie veel sport- en buitenplezier toe! Namens Staatsbosbeheer, Karel Leeftink (Walcheren) en Marijke Lieman (Schouwen), boswachters Staatsbosbeheer.