Nog 6 weken te gaan tot ‘D-day’ 7 oktober… Mariëlle Simonse-Ensin

Het leek nog zo ver weg toen Jan de Wilde mij op 1 april 2017 een mail stuurde met onderstaande tekst:

“We gaan zes maanden samen een hele mooie reis maken, met als eind bestemming de Langstraat in Zoutelande waar we op 7 oktober met een Big Smile en zielsgelukkig doorheen gaan lopen”. De ‘reis’ is zeker mooi hebben we inmiddels ervaren! Met name door de gezamenlijke trainingen op de woensdagavonden en de regelmatige 3MTiem bijeenkomsten en de wedstrijden waaraan we als Kustmarathon 3MTiem deelnemen. De team bijeenkomsten zijn altijd leerzaam en ook gezellig. Tijdens de duurtrainingen op het Kustmarathon parcours op woensdagavonden is er tijd om bij te praten en de trainingservaringen uit te wisselen met de loopmaatjes van de groep.

 

Dat maakt het trainen voor de ‘Zwaarste marathon van Nederland’ een stuk makkelijker omdat het niet voelt als verplichte lange duurtrainingen. En het simpelweg veel prettiger is om de noodzakelijke trainingskilometers weg te tikken.Tijdens de 3MTiem bijeenkomsten wordt er door Jan en Frans tekens een onderdelen besproken waarop we ons te kunnen verbeteren en waar we tijdens het lopen van de marathon profijt van hebben.

 

3MTiem Conditietest Oostburg d.d. 26 augustus 2017

Afgelopen zaterdag hebben wij de derde bijeenkomst van het 3MTiem gehad. We werden om 10.00 uur verwacht in de praktijk ‘De Kentering’ van Frans Daalman in Breskens.Helaas waren Patrick Vervaet (griep) en Jan van Doorn (verhuizing) afwezig en had teamlid Chantal een dag eerder een vervelend ongelukje gehad waardoor ze haar teen gebroken heeft. In de ochtend hebben we en techniektrainingen gehad op het strand… Hoe loopt je het beste en het makkelijkst over het met name zachte deel van het strand. Daarnaast nog technieken geleerd om zo energiezuinig mogelijk heuvel op te lopen en te dalen. We hebben deze sessie beëindigd met een aantal stretchoefeningen. Deze vormen een altijd belangrijk deel als afsluiting van de trainingen. Terug in de praktijk van Frans vond er een evaluatie plaats en hebben we besproken wat het 3MTiem ons tot nu toe gebracht heeft en wat we nog kunnen verwachten. In de middag zijn we naar de atletiekbaan in Oostburg gegaan voor het afnemen van een conditietest door een Belgische sportarts.

 

De conditietest

Het is algemeen bekend dat er een verband bestaat tussen arbeidsintensiteit en hartfrequentie. Spieren die arbeid verrichten hebben daarvoor energie

nodig. De benodigde energie wordt door een aantal systemen geleverd. Wil je het hoogste rendement halen uit je training dan moeten deze systemen zo goed mogelijk worden getraind. Het allerbelangrijkste voor een marathon is het aerobe systeem, dat zijn o.a de rustige duurlopen, de lactaatconcentratie mag daarbij niet hoger oplopen dan 2 mmol/l. Onder deze grens kan het lichaam tevens vet verbranden en de koolhydraat voorraad sparen. Bij het trainen van onder andere de vetverbranding moet men ervoor zorgen dat deze grens niet overschreden wordt. Uit de praktijk blijkt dat veel atleten niet goed aanvoelen welk systeem ze aan het trainen zijn. Anders gezegd: ze doen maar wat. Velen trainen te  intensief terwijl andere daarentegen te weinig intensief bezig zijn. Door lactaat (melkzuur) metingen en hartfrequentieregistraties kunnen de juiste

trainingsintensiteiten worden vastgesteld. Hierdoor kunnen de maximaal mogelijke individuele prestaties bereikt worden. De relatie loopintensiteit, melkzuur- en hartfrequentiewaarden is voor iedere loper verschillend en zal dan ook voor ieder apart moeten worden bepaald. Is ze eenmaal bekend, dan kunnen deze waarden een ideale richtlijn geven voor het samenstellen van de trainingen en wat er in een wedstrijd mogelijk is.

 

De test zag er als volgt uit

Na een warming-up moest je heel rustig 1600 m of 1200 m op de atletiekbaan lopen. Je tijd en je gemiddelde hartfrequentie werd genoteerd en er werd een druppeltje bloed afgenomen om te kijken wat je lactaat waarde was. Dit herhaalde zich 5 keer waarbij je iedere keer met een hartfrequentie van 10 slagen hoger moest gaan lopen totdat je 10 slagen onder je maximale hartfrequentie de laatste 1600 m of 1200 m liep. Daarna 15 min. herstellen met als klap op de vuurpijl nog een 600 m waarbij je maximaal moest lopen. Dit was voor alle 3MTiemers een pittige opdracht, vooral de laatste 100 meter.

Na afloop van de conditietest wisten we met welke hartfrequentie en op welke snelheid we de verschillend energiesystemen kunnen trainen en met welke hartfrequentie, snelheid en gevoel we een wedstrijd van 10-21 of 42 km kunnen gaan lopen, om zo een maximaal mogelijk resultaat te kunnen bereiken.

We kunnen terugkijken op een geslaagde 3MTiem-dag met wederom nieuwe inzichten. Nu is het zaak om de laatste weken in de voorbereiding naar de Kustmarathon de laatste belangrijke stappen te zetten zodat we als 3MTiem mooie Kustmarathon tegemoet gaan en op 7 oktober met een ‘Big Smile’ en zielsgelukkig de finish zulle