Lopen


N
og zes weken”, riep hij. ,,Nog zes weken wat?”, riep ik terug.

,,Zoutelande”, hoor­de ik hem nog roepen maar hij liep weer al een stuk verder dan ik. Nou ja, ‘liep’, hij rende.

Ik liep. Zoutelande, de Kustma­rathon finisht daar. Het was na­tuurlijk cynisch bedoeld, want gezien mijn postuur zit het er allesbehalve in dat ik over zes weken een marathon kan lo­pen. Was ik ook niet van plan, al is het een mooi evenement.

Ik ken het, omdat ik vorig jaar tijdens een jubileumavond van die marathon in het voorpro­gramma van Dolf Jansen heb ge­staan. Het was geen toeval dat Jansen daar stond, want hij is niet alleen cabaretier, maar te­vens een verdienstelijk mara­thonloper. Ik was erbij gehaald om er een Zeeuws tintje aan te geven en vooral om iemand te horen die het tegenoverge­stelde van sportief was. Dat gaf een leuk contrast, zo zei men.

Dat gaf het toch wel, ze hadden ons net zo goed aan kunnen kondigen als de Dikke en de Dunne. Want ik mag dan te dik zijn, hij is wel heel mager. Daar
 had hij nog wel een goeie grap over. Hij stelde het publiek de vraag of ze wisten, waarom hij langer mocht optreden dan ik: Omdat dat beter was voor het milieu, zei hij. Ik had op het po­dium namelijk veel meer licht nodig.

Ik werd die avond wel getrig­gerd om ook eens af en toe te gaan lopen en zaterdag 28 sep­tember ga ik zelfs voor het eerst meedoen aan een heus loopevenement: Colour your Day. Zoiets was eerder dit jaar in Vlissingen en daar hoorde ik leuke reacties over en nu is het in Terneuzen. Je rent of wan­delt dan vijf kilometer, waarbij je elke kilometer wordt be­sproeid met verschillende kleurpoeders, waardoor je als een kleurrijk kunstwerk over de finish komt. De opbrengst gaat naar een goed doel, Stich­ting Hulphond. Gisteren gaf ik me op en moest ik aan die grap van Dolf Jansen denken, want de opbrengst van Colour your Day mag dan naar een goed doel gaan, mijn deelname is slecht voor het milieu. Ze zul­len veel meer verf nodig heb­ben.

Voor meer columns: www.pzc.nl/columns

Image_1.jpg