Lach en traan bij Ladiesrun

Meer dan duizend vrouwen met allemaal een eigen verhaal luiden het Kustmarathonweekeinde in in Zoutelande. De pijn van het lopen, de pijn van verlies, een wachtend hondje en christelijke muziek in de Langstraat.

Met beide handen in de lucht en een brede smile kwam Nadja Zimmermann gisteravond ruim na zeven uur als laatste deelneemster aan de tien kilometer van de Ladiesrun over de finish in Zoutelande. Met haar tijd zat ze ongeveer 45 minuten boven de winnende tijd van Anjolie Engels-Wisse (42 minuten en 15 seconden), maar dat was pure bijzaak voor de vrouw uit Duitsland.

De lach op het gezicht van Zimmermann camoufleerde de verschrikkelijke week die ze achter de rug heeft. ,,Ik heb lang getwijfeld of ik vandaag wel mee moest doen", vertelde ze direct na afloop van de tiende editie van de Ladiesrun. De Duitse, afkomstig uit een plaatsje niet ver van Köln, verloor afgelopen zaterdag haar moeder. ,,Ze was al twee jaar ziek, bloedkanker. Maar haar dood kwam heel plotseling. De afgelopen dagen zijn enorm zwaar voor mij geweest. Ik wilde toch meedoen, voor mijn moeder."

En dus reisde ze van Duitsland naar Zeeland af. Een vastberaden 'ja' rolde uit de mond van Zimmermann als gevraagd wordt of haar moeder in haar gedachten zat tijdens haar vierde deelname aan de Ladiesrun. ,,Ik weet dat ze naar me keek. Van alle keren dat ik hier mee heb gedaan, was dit zonder enige twijfel de zwaarste editie voor mij. Mijn conditie was slecht door alle gebeurtenissen de voorbije week. Ik ben blij dat ik heb uitgelopen, en bovenal trots."

Vanzelfsprekend zullen alle loopsters die de Ladiesrun voltooiden dat zijn geweest. Het was dan ook vrolijkheid troef in de finishstraat, waar glimlachende gezichten hoogtij vierden. ,,Iedereen die meedoet is een winnares", kon speakster Diana Schuit niet vaak genoeg benadrukken. De Ladiesrun was dit jaar opnieuw een loopfeest. Blijheid was daarbij het sleutelwoord en vermoedelijk ook de enige overeenkomst tussen de 1332 deelneemsters, die gisteravond allemaal een nieuw hoofdstuk aan de 1332 verschillende verhalen toevoegden.

Met een medaille om hun nek en een roos in hun hand (of zelfs een heel boeket bloemen) stonden de meeste vrouwen na afloop uit te puffen. Lennie Groenewegen uit Rotterdam stond er bij de finish in de Langstraat net wat anders bij. Niet met haar zoon of dochter naast zich, zoals die bij sommige deelneemsters de laatste tientallen meters mee had gerend, maar met haar hond. ,,Hij heeft de laatste honderden meters meegelopen. Vroeger liep hij zelfs halve marathons met mij mee. Ik trainde altijd samen met hem."

,,Maar nu is hij tien jaar en gaat dat niet meer. Het duurt langer voordat hij hersteld is en hij krijgt sneller zere poten." Met een glimlach: ,,Hij is nog wel altijd trouw toeschouwer, zo ook vandaag." Samen met haar hond maakte Groenewegen voor de derde maal de reis van Rotterdam naar Zoutelande. ,,Het is prachtig om hier langs de kust te lopen, daarom wilde ik hier ook weer bij zijn. Ik heb er speciaal vrij voor genomen."

De wind speelde gisteravond geen onbelangrijke factor, al zei Groenewegen er weinig last van te hebben gehad. Voor Louise de Pooter was dat anders, vertelde ze nadien. ,,De wind maakte het best zwaar." De Middelburgse was een van de vele deelneemsters die de Ladiesrun afwerkte met muziek in haar oren, christelijke muziek om precies te zijn.

Wat voor muziek? ,,Onder meer van Hillsong United, een christelijke band uit Australië", zei ze. ,,Het is muziek waarbij ik mijn gedachten een beetje van het lopen afhaal. Oppeppende muziek heb ik niet per se nodig, hier voel ik me prettig bij." Het lijkt zijn effect te hebben gesorteerd. De Pooter eindigde in de voorhoede. Ze werd 33ste in een tijd van 52 minuten en 48 seconden.