Ik weet van te voren dat ik het achteraf heel gaaf ga vinden… Marloes Saaman

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een “start to run” cursus en daarna zelf aan de slag gegaan als recreatief hardloopster. Er waren wedstrijden die ik graag een keer wilde lopen en daar oefende ik dan voor. Ik breidde mijn afstanden uit met info van het internet. Hoe ik sneller kon worden ( wat nauwelijks lukte...) enzovoort. Dat probeerde ik een (paar) keer en stapte dan weer over naar een volgende website met andere adviezen en aanpak. Ook kwamen de verslagjes van de Kustmarathon parcourstrainingen en de 3MTiemBLOG artikeltjes ‘voorbij’. Ik genoot van het hardlopen met mijn hardloopmaatje, maar ik miste de structuur en kennis om er meer uit te halen.

 

Twee jaar geleden heb ik samen met Eva, mijn loopmaatje getraind voor de Kustmarathon, waarvoor zij zich had ingeschreven. Eerst zei ik dat ik alleen maar meetrainde en toen ik ook nog een startnummer over kon nemen, heb ik besloten toch ook te mee te doen aan de marathon met de finish in mijn woonplaats Zoutelande. Onderweg heb ik het erg zwaar gehad. Vooral tussen Domburg en Westkapelle. Maar die finish in de Langstraat… dat was echt een gaaf gevoel! Dat waren al die trainingsuurtjes waard!

Maar man, man… wat een eind die marathon! Ik besloot dat nooit meer te doen. Dus afgelopen zomer als er een hardloop(st)er bij ons het strand op kwam rennen en ik in mijn strandstoel met een biertje lag, was ik nog steeds opgelucht dat ik dat niet meer hoefde!

En dan wordt het oktober, wordt Zoutelande versierd met vlaggen, tenten en hoor je het marathonlied van John Farnham onophoudelijk …  Dan is het echt jammer dat je niet start. Ineens had ik spijt van het niet trainen. Ik kreeg toch weer ‘kriebels’. Dus ik nam mijzelf voor om het nog een keer te gaan wagen.

Hoe dan?... Eva wees mij op de mogelijkheid om je op te geven voor het Kustmarathon 3MTiem 2017. Een team van 3 mannen en 3 vrouwen die gesponsord door de Kustmarathon organisatie onder leiding van een trainer, therapeut en voedingsdeskundige als ambassadeurs team begeleid en getraind te worden. Ik gaf mijzelf op met als motto dat ik professionele begeleiding zou krijgen. En om te ervaren wat er te winnen valt als je constant en langere tijd traint volgens een schema. Trainer Jan de Wilde schreef dit voor mij met een bepaalde gedachte, niet met algemene website info..

 

Toen belde Jan de Wilde. “Je bent geselecteerd voor het 3MTiem”. Ik was daar heel blij mee, maar het betekende ook dat ik dus definitief voor de tweede keer mee zou gaan doen aan de Kustmarathon. Dat ik in plaats van in die strandstoel hangen degene ben die met dat rode hoofd over het strand rent. Maar als het toen is gelukt, dan moet het mij nu toch zeker lukken als ik gebruik kan maken van alle faciliteiten die het 3MTiem me biedt. En ik weet inmiddels hoe leuk het is om te finishen in de Langstraat! Al zijn de trainingen zwaar… en vergt het een lange voorbereidingstijd… ze zijn het waard!

 

Mijn thuiswedstrijd in Zoutelande in het Zeeuws Stratenloop circuit

De stratenloop Zoutelande is onderdeel van ons omvangrijke training- en wedstrijd programma. Ik train volgens mijn schema en op hartslag. Ik let (beter) op wat ik eet. Doe Yoga, rek en strek oefeningen die ik van Frans Daalman krijg en train nu trouw drie keer in de week volgens het schema van Jan de Wilde. Ik werk consequenter toe naar de Kustmarathon door de begeleiding als 3MTiemer. Onze opdracht voor de Stratenloop in Zoutelande was om zo goed mogelijk te lopen zonder op je horloge te kijken. Pas na de wedstrijd mochten we op ons horloge de hartslag bekijken waarin we de wedstrijd hadden gelopen. Dit met als doel de 10 kilometer over 3 ronden op het gevoel te lopen. Vooraf hebben we het rondje een keer gelopen en kregen we tips van Jan waar we ons voordeel mee konden doen tijdens de wedstrijd. Het was warm… maar ik heb lekker gelopen. Ik merk dat ik me beter ga voelen, wanneer ik te hard ga of wanneer er nog iets meer in zit. Niet te snel starten gaat me inmiddels al beter af. Na de finish hebben we stretch oefeningen gedaan op het strand. Fantastisch uitzicht! Heerlijk genieten van deze cooling down op het strand.

Voorafgaand aan elk loopje ( dus ook gisteren) ben ik zenuwachtig. Stel mijzelf doelen in de vorm van een tijd en laat daar dan van af hangen of ik tevreden ben over mijn loop. Daar wil ik graag vanaf. Ik wil straks aan de start staan van de Kustmarathon met een zelfverzekerd gevoel dat ik het ga halen! In welke tijd?... Dat ligt aan het weer, het strand, mijn benen op zaterdag 7 oktober. Ik ga hem lopen in de 3MTiem flow en dan ga ik genieten van de Langstraat! En ‘s avonds?... Dan hang ik mijn stoel, met een biertje en met een smile van oor tot oor! Want ik weet nu al dat ik het achteraf heel vet ga vinden! Ik wens al diegenen met Kustmarathon doel heel veel succes en plezier toe… -See You- 7 oktober aan de finish (zandberg) in Zoutelande!

 

Zondagmorgen 16 juli starten om 10 uur vanaf de parkeerplaats bij de voetbalvelden in Zoutelande de gezamenlijke trainingen op het parcours. Heb je vragen over het trainen voor de Kustmarathon, voeding, ons schema, de stretch oefeningen, over het in flow lopen of over ons 3MTiem? Kom dan gerust een tijdje bij een van ons lopen en vraag maar raak! We delen onze ervaringen graag.