Harmes houdt z'n kop erbij

Middelburgse loper houdt zich knap staande tussen het Marokkaanse en Poolse geweld in de Kustmarathon. Met zijn derde plaats kon hij leven. ,,Het waren allemaal supersnelle jongens.'' Vooral Maciek Miereczko; hij won.

Zijn finish was zaterdag veel minder meeslepend dan in 2015, maar Erwin Harmes was er blij mee. ,,Gelukkig kwam ik vandaag wél fit aan", zei de 35-jarige Middelburger in de druilerige Langstraat, waar hij toch weer een warm applaus kreeg. ,,Dit is een heel andere derde plaats dan twee jaar geleden."

Bij de Kustmarathon waarop hij doelde, ging het mis met de haven in zicht. Amper 50 meter voor de finish begon hij te zwalken, waarschijnlijk door een tekort aan zout, en vervolgens zeeg hij ineen. De beelden daarvan hebben velen nog op hun netvlies staan. Organisator Lein Lievense en vrijwilliger André Stroo renden naar hem toe, tilden hem op en sleepten hem over de meet heen. En zoals dat alleen bij de wedstrijd tussen Burgh en Zoutelande kan: ze klasseerden hem ook gewoon.

Deze keer redde Harmes het volledig op eigen kracht. Hij bleef fier overeind in de door wind en regen geteisterde wedstrijd. ,,Ondanks het weer was het goed te doen vandaag", zei de Middelburger, terwijl hij in een warmtedekentje op temperatuur probeerde te komen. ,,Het was pittig, maar ik ben niet in de problemen geweest."

Dat kwam waarschijnlijk doordat Harmes de race over 42,195 kilometer bekeken liep. Doldwaze acties, waarop hij regelmatig te betrappen is, liet hij achterwege. In de kopgroep van vier, die na 15 kilometer vorm had gekregen, hield hij zich relatief rustig naast de Marokkanen Hamid El Mouaziz en Mohamed Oumaarir en de Pool Maciek Miereczko. ,,Het waren allemaal supersnelle jongens. Ik wist dat ik maar beter mijn krachten kon sparen. Ik was afwachtend en liet de anderen het tempo bepalen."

Eén keer testte Harmes zichzelf en vanzelfsprekend daarmee ook zijn drie concurrenten. Dat was op de Westkappelse Zeedijk. Met de wind vol in het gezicht poogde hij de anderen even te verrassen. Hij ging met de voor hem karakteristieke grote passen aan de andere kant van het pad lopen en sloeg een gaatje. ,,Ik wilde even kijken hoe iedereen er voor stond", legde hij uit. ,,Maar heel snel waren ze weer bij me terug."

De beslissing viel pas 5 kilometer voor het einde. Oumaarir, die al twee keer op het podium stond bij de Kustmarathon, en Miereczko, die voor het eerst in Zeeland liep, gingen in de duinen op avontuur en de andere twee moesten passen. Harmes loste op zijn beurt El Mouaziz, nota bene de winnaar van 2014 en 2015. ,,Eigenlijk was ik al heel blij met mijn plek bij de beste vier", bekende de Middelburger. ,,Maar ik had wel steeds in mijn hoofd zitten: een podiumplaats zou wel héél mooi zijn. Dat het gelukt is, is super. Ik had alleen niet verwacht dat ik dan uitgerekend El Mouaziz achter me zou houden."

Dat Miereczko won, was een verrassing. Niemand had op hem gerekend. Maar de 38-jarige Pool, die in Duitsland woonachtig is, is zeer ervaren op de klassieke afstand. Hij liep in 2006 een persoonlijk record van 2.14.16 uur. Een week voor de Kustmarathon zegevierde hij nota bene nog in Kassel, in 2.27.39. Aan die tijd kwam hij in Zoutelande, vanwege het lastige parkoers en de zware weersomstandigheden, niet. Met 2.43.48 hield hij echter toch de Marokkaanse en Zeeuwse favorieten achter zich.