Fartlek is ‘spelen’ met het parcours, je gevoel en de omstandigheden… Jan de Wilde

Zondagmorgen 10 juli is het zover… De eerste training in de serie Open Kustmarathon Zeeland parcourstraining van 2016! Inmiddels voor de 14e keer starten we met de -Samen uit- Samen thuis- groepstrainingen op het Kustmarathon parcours. Deze trainingen worden in diverse tempogroepen gelopen volgens een vast inmiddels beproefd trainingsconcept. Iedereen met kustmarathon ambities kan zonder kosten aan deze trainingen op het unieke Kustmarathon parcours meedoen.

 

Traditioneel is de eerste training een FARTLEK training! Daar zit een reden achter. Zoals inmiddels bekent is het parcours van de Kustmarathon Zeeland geen standaard parcours. Bij deze marathon

gaat het niet om PR’s en snelle ‘record’ tijden. Niet voor niets word geadviseerd om goed getraind en voorbereid aan deze marathon te beginnen en vooral ook het parcours goed te verkennen. Dat kan dus allemaal tijdens de Open kustmarathon trainingen op het parcours. Op zondagmorgen 10 juli starten we om 10 uur vanaf de grote parkeerplaats (gratis parkeren) in Zoutelande met een ongeveer 90 minuten durende FARTLEK training.

Wat is FARTLEK trainen… Fartlek is een originele manier om o.a. aan je marathon conditie te werken. Het bestaat uit een wisseling van tempo’s gedurende de training. Je maakt gebruik van het parcours en je gevoel om bijvoorbeeld een heuvel snel op te lopen of een versnelling in los zand te doen met korte of langere rust daartussen. Hierbij kunnen korte sprintjes afgewisseld worden met rustige stukken in dribbel. Net waar je op dat moment zin in hebt. Tijdens deze training wordt uitgelegd hoe je een heuvel op en af moet lopen. Wat de beste manier is om door los zand te lopen en hoe je de trappen op en af moet lopen. Het is n.l. heel belangrijk dat je tijdens de marathon zo energiezuinig probeert te leren lopen. Ideaal dus voor een eerste kennismaking met elkaar want er kan tijdens deze eerste groepstraining voor de Kustmarathon van dit seizoen prima met elkaar gepraat worden. Er kan tijdens de rust/dribbel periodes met elkaar kennis worden gemaakt en gekeken worden in welke tempo groep men zich het prettigst voelt.

 

En natuurlijk… Er kan de komende weken volop worden genoten van het unieke Kustmarathon parcours. De Fartlek training komende zondagmorgen 10 juli is dus een goed begin in dit stadium van de trainingsopbouw richting 1 oktober. Alle informatie over het gehele Kustmarathon parcourstrainingsprogramma en datum/vertrekplaats/starttijden/trainingskilometers enz. vind je als je deze link aanklikt: http://www.marathonzeeland.nl/deelnemers/kustmarathon (scroll naar... en klik aan… trainingen en schema’s).