Eindbestemming Langstraat Zoutelande… Peter Schouwenaar

Het lijkt al weer een tijd geleden… Op 30 april was onze eerste bijeenkomst van het Kustmarathon 3MTiem. Jan de Wilde schreef in de uitnodiging voor die bijeenkomst “een mooie reis gaat beginnen”. Het wordt een ‘reis’ met op 7 oktober als eindbestemming de Langstraat in Zoutelande. Maar voordat we die eindbestemming bereiken, maken we nog vele tussenstops…

 

Na de Meidoornloop Nisse, de stadsloop Biervliet, de tweede 3MTiem bijeenkomst in Goes en de stratenloop Zoutelande zijn we op 12 juli beland in Yerseke. Hier stond de tweede loop uit het Zeeuws stratencircuit op het programma. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden had Jan de Wilde deze keer geen opdrachten vooraf. We konden gewoon volle bak van start. Het parcours bestond uit drie rondjes met in totaal tien kilometer aan de meet. Vooral het stuk langs de Oosterschelde was door de harde wind behoorlijk bikkelen. Gelukkig konden we na afloop bijkomen aan de bar van Café De Sportvisser.

 

Afgelopen zondag 16 juli was het 3MTiem present bij de eerste Kustmarathon parcourstraining die vanuit Zoutelande werd gelopen. Na een rustig opwarmloopje richting Westkapelle, een rek- en streksessie van Frans Daalman en stukjes intervaltraining kregen we van Jan de Wilde verschillende marathontips. We oefenden de technieken van het traplopen, het strandlopen en het heuvellopen. Deze oefeningen zijn bedoeld om zo weinig mogelijk energie te verspillen tijdens de Kustmarathon, 

die niet voor niets het predicaat –De mooiste en zwaarste marathon van Nederland- heeft gekregen. Deze eerste Fartlek training had dus een duidelijk doel en boodschap… Train op de diverse onderdelen die je in de Kustmarathon tegenkomt en loop je marathon zo efficiënt en energiezuinig mogelijk!

 

Een reis kan ook gepaard gaan met hindernissen en tegenslagen. In mijn geval is dat een achillespeesblessure waar ik nu al ruim zeven weken last van heb. Maar door veel oefeningen, ijs, een ‘strassburg sock’, diverse behandelingen en nieuwe hardloopschoenen hoop ik binnenkort weer voluit te kunnen trainen. Het thuisfront zal ook blij zijn wanneer ik weer volledig kan trainen… Het schijnt dat ik af en toe wat sacherijnig ben.

 

Aan de andere kant is het mooie van reizen dat je andere mensen ontmoet, nieuwe dingen ontdekt en nieuwe ervaringen opdoet. Dat is voor mij ook de reden geweest om me aan te melden voor het 3MTiem. Ik heb de voorbereiding op de Kustmarathon in de afgelopen jaren veelal alleen gedaan en was een beetje op een dood spoor terecht gekomen. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging. Het lopen van de Kustmarathon is voor mij niets nieuws. Maar de ‘reis’ met het 3MTiem des te meer. Veel is tot nu toe dan ook geheel nieuw voor mij: -Lopen op de schema’s van Jan de Wilde. -Het rekken en stretchen van Frans Daalman. -Het voedingsschema van Miriam van Reijen. -Het lopen met een hartslagmeter. -De Zoladz-test op de atletiekbaan. -De stratencircuit wedstrijdjes. -De gezamenlijke Kustmarathon parcourstrainingen.

De schema’s van Jan geven veel meer variatie en snelheid in de trainingen. En er is ook plaats voor herstelmomenten. Door Miriam heb ik de afgelopen twee maanden al meer en gevarieerder fruit gegeten dan de tien jaar hiervoor. Ook had ik de slechte gewoonte om ’s morgens zonder te ontbijten op de fiets te springen naar mijn werk. Nu zet ik de wekker wat vroeger en maak ik wel tijd vrij om te ontbijten. Door Frans zou ik wat soepeler moeten worden maar dat vraagt nog heel wat keertjes oefenen. Ik ben zelf van nature allesbehalve lenig en soepel. Bij mij piept en kraakt het nogal eens, terwijl Frans de oefeningen voordoet alsof hij elastieke armen en benen heeft. Het mooie is weer wel dat ik spieren heb ontdekt waarvan ik het bestaan niet wist.

 

Ik moet als training-einzelgänger wel even wennen om op afgesproken tijden te verschijnen om in groepsverband te trainen of om wedstrijden te lopen. Maar tot nu toe gaat me dat vind ik goed af. Het motiveert ook om andere lopers bezig te zien met hun ‘reis’ naar de Langstraat, ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen verhaal en doelstelling.

Het lopen van een marathon lijkt vooral een fysieke inspanning, maar meer nog dan dat is het vooral een mentale uitdaging. Jan en Frans begeleiden het 3MTiem ook op het mentale vlak. Termen als mindset, focus en flow passeren dan de revue. In mijn eerste Kustmarathon liep ik het laatste stuk in een flow naar de finish. Mijn schoonmoeder stond met een bos bloemen langs het parcours in de Langstraat. Vol met adrenaline en totaal gefocust op de finish heb ik haar niet zien staan. De Kustmarathons daarna heeft ze zonder bloemen langs het parcours gestaan…

 

Wat mij betreft is het nu al een schitterende 3MTiem ‘reis’ en we zijn nog maar halverwege. Onze ‘reis’ gaat weer verder. De volgende tussenstops zijn de Kustmarathon parcourstraining aanstaande zondagmorgen 23 juli vanuit Oostkapelle en de stratenloop in Burgh-Haamstede op 26 juli. Op naar 7 oktober… op naar de Langstraat!