Blessurepreventie… Frans Daalman

Vier weken te gaan tot 7 oktober. We zitten nu in de zware periode van onze voorbereiding voor de Kustmarathon 2017. Lange duurloop trainingen…dat betekent een zware belasting voor het lichaam! Dat kan leiden tot stijve spieren, lichte spierverrekkingen of tot misschien wel blessures.

 

Dit alles (behalve dan ernstig blessureleed) hoeft geen probleem te zijn, want ons lichaam heeft de kracht om zichzelf te genezen, te herstellen. Maar ook wijzelf kunnen helpen om ons lijf, onze spieren en pezen te herstellen van de zware trainingsarbeid. Dit doen we door na de trainingen de tijd te nemen voor rekoefeningen. Dit doen we niet alleen om blessures te behandelen maar ook om deze te voorkomen! Eén van de belangrijkste dingen die we kunnen doen is voldoende rust nemen en te ontspannen! Dit ontspannen kan natuurlijk door regelmatig de spieren te stretchen na de trainingen. En/of bijvoorbeeld door dagelijks voor het slapen gaan of na het opstaan wat tijd te nemen voor wat ontspannende rek- en stretch oefeningen. Daarnaast zijn er voldoende hulpmiddelen om te herstellen. En juiste voeding is daar één van. Eiwitten zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de spieren goed gevoed worden en spiermassa BCAA’s behouden blijf. Dit zit in rood vlees, melk, kaas en vis. Ook vetten hebben we nodig,omdat daar Omega 3 vitamines en mineralen in zitten. In de boekhandel en via internet is hier volop informatie over te vinden.

 

Ook zijn er diverse hulpmiddelen waar we preventief mee kunnen werken. Eén ervan is de foamrol, een rol van flexibel materiaal met een lengte van 50 cm en een doorsnede van 15 cm. Met deze rol kun je door rolbewegingen te maken over de spier een betere doorbloeding in de spier bewerkstelligen. Daardoor help je de spier of pees de afvalstoffen sneller te verwijderen. Er zijn ook massagesticks in de handel waarmee je over de spieren kunt rollen of massage apparaatjes waarmee je de spieren kunt behandelen. Bij echte spierverhardingen kun je ook ijsfricties toepassen. Dit doe je door een plastic beker met water te vullen en deze in de vriezer te plaatsen waardoor je een mooie ijsklont hebben. Daarmee kun je dwars op de spier fricties (massages) uitvoeren. Om goed resultaat te krijgen dien je dit zeker 10 minuten te doen op de verharde spier.

 

Ook is het geen overbodige luxe om regelmatig eens langs een sportmasseur te gaan om de spieren te ontdoen van de nodige afvalstoffen. Bij een blessure van de spieren kunnen we tegenwoordig zonder doorverwijzing van een arts rechtstreeks naar een fysiotherapeut.

 

Blijf ‘luisteren’ naar je lichaam. Er word door velen vaak te hard en te veel getraind. Er zijn verschillende testen en metingen waarmee je kunt bepalen hoe je de trainingen moet doen. Meten is weten… Spreek mij of Jan de Wilde er eens op aan tijdens één van de resterende Kustmarathon parcourstrainingen. We adviseren je graag!

Ik wens iedereen een probleemloze voorbereiding richting de Kustmarathon Zeeland 2017 toe.