Van Sparrentak snelste van

RITTHEM - Wim van Sparrentak maakt tegenwoordig een ommetje als hij naar zijn favoriete trainingsplek rent. Op weg van zijn woning in Middelburg-Zuid naar het Ritthemse Bos maakt een agressieve roofvogel hem het leven zuur. Een omweg is niet erg. De atleet voert zijn trainingsarbeid immers stevig op met het oog op de Kustmarathon van 4 oktober.

 

Van Sparrentak behoort tot de subtoppers van de Kustmarathon. Toch staat hij bovenaan een illuster rijtje. De voormalige korfballer heeft aan alle vijf edities meegedaan en is van degenen die nog geen editie hebben gemist het snelst. Van Sparrentak had 15 uur, 58 minuten en 21 seconden nodig voor vijf keer 42 kilometers en 195 meters. Vorig jaar nam hij de eerste plaats over van Vlissinger Franky Beljaars dankzij een uiterst snelle tijd: 2.55.16.

 

,,Het is voor 99% zeker dat ik de Kustmarathon nooit zal winnen. Daarom is het leuk om voor de bovenste plaats van dit klassement te strijden'', vertelt Van Sparrentak als hij door het Ritthemse bos rent. Twee jaar geleden lagen de kaarten nog heel anders. In de editie van 2006 overwoog hij sterk om op te geven. Op het strand bij Oostkapelle raakte hij al zijn energie kwijt en moest hij hele stukken wandelen. Hij zette door, maar zijn tijd van 3.34.40 was ver beneden zijn niveau. Van Sparrentak: ,, Nu ben ik blij dat ik toen ben doorgegaan. Anders was ik nooit meer in aanmerking gekomen voor dit klassement.''

 

Van het bos gaat het de Westerscheldedijk op. ,,Een mooie plek om te lopen'', vindt hij. ,, Je ziet hier veel schepen varen. Soms komen mensen het dek op om te kijken wie daar loopt.'' Wim van Sparrentak was vroeger een fervent korfballer. Vanwege zijn werk ( hij is chef in de Agrimarkt) moest hij meer en meer wedstrijden laten schieten. Hij ging steeds meer hardlopen en dat ging hem niet slecht af. Na twee keer de marathon van Rotterdam nam hij in 2003 deel aan de eerste Zeeuwse Kustmarathon. Van Sparrentak was op slag verkocht. ,,De Kustmarathon zal ik nooit meer overslaan, of ik moet een keer geblesseerd zijn. Ik vergelijk de wedstrijd met de Elfstedentocht. De sfeer onderweg is geweldig.'' Trainen is geen straf voor de Middelburgse atleet. Hij legt de komende tijd zonder problemen meer dan honderd kilometer per week af. Een keer of twee, drie zal Van Sparrentak 36 kilometer lopen en ook nog een paar keer 30 kilometer met wat tempowisselingen. Dan moet hij er staan. Een voornaam doel is om zijn eerste plaats in het klassement (Ôle Uutlôpers genaamd) te handhaven. Dat moet kunnen. ,, Een marathonloper schijnt op z'n 39e op z'n top te zijn. Ik ben 38.''

 

Zijn record van 2.42.01 (Rotterdam 2005) zal er niet aangaan, maar dat heerlijke gevoel van vorig jaar hoopt hij wel terug te krijgen. ,,Ik ben rustig gestart en voelde me bij Oostkapelle nog heel goed. Vanaf daar ben ik gaan versnellen. Ik haalde de een na de ander in en was niet moe te krijgen. In Zoutelande was ik na een paar minuten al weer behoorlijk hersteld.'' Dat herstel heeft Wim van Sparrentak nu nog niet nodig. Na een rondje door het bos en een stukje over de dijk gaat hij alleen verder richting Ritthem. Hij voelt zich zichtbaar lekker. ,,Ik denk dat ik nog een bochtje richting Koudekerke maak'', roept hij terwijl hij uit het zicht verdwijnt.