Kustmarathon en races lopen gevaar door plan voor natuur Voordelta

DOMBURG - De Kustmarathon, de motorraces op de Zeedijk van Westkapelle en andere toeristische activiteiten op de Veerse stranden worden bedreigd door het beheerplan Voordelta van Rijkswaterstaat. Dat concludeert de gemeente Veere, die daarom bezwaar maakt tegen het plan. Doel van het beheerplan Voordelta is menselijke activiteiten te laten samengaan met natuurbescherming. Eerdere toezeggingen over ‘bestaand gebruik' van de stranden worden min of meer ingetrokken, stelt de gemeente Veere. Daarom moeten voor zowel de Kustmarathon als Races by the sea in Westkapelle nieuwe procedures gevoerd worden. Daaruit moet blijken of de evenementen schadelijk zijn voor de natuur en of ze dus mogen doorgaan.

 

Het gemeentebestuur vreest voor een negatief oordeel, gelet op de eindconclusie van het beheerplan. Daarin staat namelijk dat ‘vrijwel alle beschermde natuurwaarden negatieve effecten ondervinden' van andere activiteiten. Dat betekent dat uitbreiding van het toerisme op voorhand lijkt uitgesloten. De gemeente Veere wijst er ook op dat de stranden bij de Veerse Dam en Neeltje Jans niet zijn onderzocht. Dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor de recreatie. Ook Noord-Beveland en Schouwen- Duiveland maakten bezwaar tegen het beheerplan Voordelta.

 

Het zou ‘doldwaas' zijn als door het beheerplan de Kustmarathon niet meer door kan gaan, vindt Lein Lievense, voorzitter van het evenement. „Ik ben erg in m'n nopjes met het feit dat de gemeente protesteert tegen dit plan." Tegelijkertijd toont hij zich verbaasd over de mogelijke bedreiging van het sportevenement. „In geen enkel overleg met de gemeente heb ik hier iets over gehoord." Lievense kan zich niet voorstellen dat de marathon schadelijk kan zijn voor de natuur. „We lopen alleen maar hard en blijven daarbij binnen de paden." Hij voorspelt ‘een storm van protest' als de marathon vanwege het beheersplan verboden zou worden.


COMMENTAAR
Keurslijf
Zeeland dreigt in de tang te worden genomen door natuurbescherming. Milieuclubs houden de mosselsector al in een ijzeren greep. De Oosterschelde is een nationaal park waarin weinig mag. De natuur in de Westerschelde wordt op een goudschaaltje gewogen. En nu dreigt ook de compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte onredelijk grote effecten op de Zeeuwse maatschappij te krijgen. Zo houdt de gemeente Veere er ernstig rekening mee dat de Kustmarathon niet meer kan worden gelopen. Daarmee wordt een grens overschreden.

 

Het is prima dat we bij motorraces aan de zee de rustgebieden van vogels ontzien. Maar dat we geen hardloopwedstrijd op het strand meer zouden mogen houden, is zot. In een dergelijke rigide toepassing van het kustbeheerplan hoeft Zeeland zich niet te schikken.

 

De compensatie van de expansie van Rotterdam moet gebeuren in de juiste verhouding tussen natuur en cultuur. Als het kustvogeltje hier straks vrolijk fluitend rondvliegt terwijl de mens in een keurslijf ligt toe te kijken, is de balans helemaal zoek.

 

Lezers Schrijven zaterdag 30 augustus 2008

Na de mosselvissers zijn nu de hardlopers aan de beurt, deze kustverpestende lieden moeten boeten. De Kustmarathon verbieden, dan worden ineens 1100 sportievelingen in het milieukruis geraakt, ook alle vrijwilligers en toeschouwers. Gelukkig gaat de loop op 4 oktober wel door. Op de Pijlerdam schrikken de meeuwen zich rot van het gestamp, niet kijken naar de vele dode vogels op de weg, vermorzeld door voertuigen, dat zijn nu eenmaal beschermde gebruiksvoorwerpen. Over de Veerse Dam het strand op, bij Oostkapelle het bos in, naarWestkapelle over grindpaden en hierbij zullen wel enige steentjes van hun plaats geraken. Zoutelande wacht een fantastische ontvangst. Ik geef mij alvast op, om na de marathon, de verharde paden aan te vegen en de stranden met een hark te egaliseren.

Wat we volgend jaar gaan doen?
Op naar de Middelburgse Markt, waar, in navolging van Rotterdam, de racewagens overheen zullen scheuren. Het startschot zal dan gegeven worden door de heer L. Lievense.

 A.A. de Rijke  Middeburg