3MTiem meeting 3… Gilles Verschure

Wij… Debby, Anne-Marie, Caroline, Benito, Leon, Gilles en trainers Frans en Jan zijn nu een aantal maanden onderweg met het 3MTiem 2016. De kustmarathon is niet heel ver meer weg. Tijd om de puntjes op de i te zetten. Zondag 28 augustus was onze derde team-bijeenkomst bij De Parel in Domburg. Op het programma stond ’s morgens een gezamenlijke training en ‘s middags uitleg over eten en drinken tijdens de marathon. En mindset: hoe kun je  door middel van je denkkracht en voorstellingsvermogen je prestaties tijdens de kustmarathon positief beïnvloeden.

 

Het eerste half uur werd onder het genot van koffie of thee benut om bij te praten. Gelukkig is iedereen positief over zijn positie op dit moment. Behoudens wat pijntjes (die er in trainingsperiodes zoals deze nu eenmaal bijhoren) is het hele team blessurevrij.

 

Voordat we aan de training begonnen werden we gewogen. Na de training hetzelfde ritueel om te zien hoeveel vocht ieder tijdens de training heeft verloren. Met deze gegevens in combinatie met de trainingsduur gaat Mirjam van Reijen onze teamvoedingsdeskundige uitrekenen wat ieder van ons tijdens de kustmarathon moet drinken. We kunnen dat drinkpatroon voor elk van ons verschillend uittesten tijdens de komende duurlopen en wedstrijden, nog ruim op tijd om eraan te wennen voor D-day 1 oktober.

 

De training zelf bestond uit heuvel- en strandtraining samengevoegd in een fartlek training. Daarbij werd door Jan de Wilde met name aandacht besteed aan de verschillende looptechnieken.

 

Op het strand moesten we zoveel mogelijk volgens de chirunning-methode lopen. Dat houdt in dat je je lichaam zo gestrekt mogelijk vanuit je enkels naar voren laat hellen en met je zwaaibeen net achter je lichaamszwaartepunt land. Door het hellen maak je optimaal gebruik van de zwaartekracht en hoef je niet met je voorvoet af te zetten. Alleen maar je hielen op tillen is voldoende. Op deze manier verbruik je zo min mogelijk energie. Heuvel op lopen ziet er weer anders uit. Je loopt naar boven met kleine pasjes in een hogere frequentie. De frequentie kun je het beste opvoeren met een snellere armbeweging, je benen volgen dan vanzelf. We hebben gezien en ervaren wat heuvel op lopen met je hartslag doet. Als je met dezelfde loopsnelheid als op vlakke deel van het parcours heuvel op door blijft lopen zie je dat je hartslag fors omhoog gaat. De intensiteit gaat omhoog dus dat betekent extra energieverbruik en sneller vermoeid. Een betere energiezuinigere methode is te proberen je hartslag niet op te laten lopen. Omdat er heel veel heuveltjes genomen moeten tijdens de Kustmarathon, zullen die kleinere pasjes heuvel op je geen windeieren leggen.

 

De training is afgesloten met de zo langzamerhand voor velen bekende rek/stretch oefeningen onder leiding van Frans Daalman. Diegenen die daar na de parcourstrainingen van de afgelopen weken al eens hebben meegedaan kennen het ontspannende effect daarvan. Heb je het nog niet ervaren… aanrader… de volgende keer meedoen!

 

De middag stond in het teken van de mentale technieken die je tijdens het lopen kunt toepassen. Tijdens het lopen van de kustmarathon zullen er ongetwijfeld perioden zijn waarin het minder gaat. Je voelt pijn… je wordt vermoeid… je moet de groep lossen… noem maar op. De ‘kunst’ is om steeds positief te blijven denken. Het is bewezen dat dit helpt. Positief denken wil zeggen dat je denkt aan datgene wat je wilt dat er gebeurt en niet denkt aan iets wat je niet wilt. (positief labellen). Visualiseren is een veel gebruikte techniek. Stel je tijdens de mindere perioden tijdens je marathon voor dat je door de Langstraat loopt, op weg naar de finish en dat je nog soepel en makkelijk loopt. Je familie… je vrienden… ze staan juichend op je te wachten. Echt waar als je er even doorzit helpen dit soort visualisaties je door je dipje heen… Het werkt echt waar!

Bij vermoeidheid is het ook belangrijk om je 5 tot 10 minuten op je ademhaling te focussen. Je inademing brengt zuurstof en daarmee energie. Je uitademing voert afvalstoffen af en geeft ontspanning. Deze ‘weetjes’ helpen je echt door de dipjes heen… dipjes trouwens die iedere marathonloper ondervind tijdens zijn/haar race.

 

Tenslotte kregen we nog een aantal praktische tips voor onze supporters. De begeleiders waarnaar we tijdens onze marathon zullen uitkijken. Belangrijk is dat je vooraf duidelijk afspreekt waar ze gaan staan. Bij voorkeur steeds zo’n 200 meter voor de verzorgingsposten van de organisatie. Spreek ook af aan welke kant van het parcours ze zullen staan (links of rechts). Mocht het ze om welke reden dan ook niet zijn gelukt om op tijd op de afgesproken plaats te staan… geen paniek dan kun je altijd bij de verzorgingspost terecht. Plak met plakband het gelletje op je bidons isotone drank en schrijf er op op welk punt in de marathon je de bidon wil hebben (het kilometerpunt). Zorg ervoor dat je het plakband makkelijk kunt lostrekken (schilders afplaktape werkt goed en je kunt er op schrijven). Voorkomt onnodige stress, voor jezelf en voor je supporters die je de bidons aanreiken.

 

Aan het eind van de dag konden we concluderen dat ook 3MTiem meeting no.3 een zeer leuke en leerzame dag was en dat we blessurevrij en fit in de startblokken kunnen voor de halve marathon van Evergem (Belgie) op zaterdag 3 september. Onze 3MTiem wedstrijd-generale voor de Kustmarathon.