Wandelmarathon

De zondag in het eerste weekend in oktober, 8 oktober 2023, staat de 18e Wandelmarathon Zeeland op de agenda. Wandelmarathon Zeeland voert u langs schitterende kustgebieden in Zeeland. De wandelmarathon wordt samen met WSV De Vrolijke Tippelaars georganiseerd.

 

  • Deelname

   De Wandelmarathon 2023 start op 8 oktober 2023. DE LIMIET IS 2/1/23 BEREIKT

   De inschrijving  á € 23,75 is inclusief:

   • Startnummer op naam;
   • Bij de start koffie of thee;
   • Twee consumptiebonnen voor onderweg;
   • Onderweg diverse verrassingen;
   • Bon voor een warme snack bij de finish;
   • Medaille bij de finish;
   • Online informatiebrochure;
   • Unieke wandel herinnering;
   • Uniek Kustmarathon boek (optioneel á € 15,-  incl. verzenden in NL);
   • Lopen met chip (om je te laten volgen en terug te kijken via GPS,  tijdregistratie, finishfoto en -video, uniek certificaat en een persoonlijk magazine na afloop).

   Achteraf je gegevens wijzigen? Of iets bijbestellen? Dat kan hier!

    Het startnummer ontvangt u eenmalig half september thuis per post.

    

   Startnummers met een buitenlands adres

   Startnummers die geadresseerd zijn aan een adres buiten Nederland, kunnen opgehaald worden vooraf.

   Waar? Feesttent, Langstraat  in Zoutelande

   Wanneer?

   Donderdag 5 oktober 18 - 20 uur

   Vrijdag 6 oktober 14 - 19 uur

   Zaterdag 7 oktober 9- 12  uur

   Of voorafgaand aan de start in Burgh Haamstede tussen 7 - 9 uur.

    

    

  • Start en finish

   Start

   De opstelling van de start is geheel willekeurig en vindt niet plaats op volgorde van startnummer.

   Starten kan van 7.00 tot 9.00 uur vanuit de sporthal aan de Daleboutsweg. Er wordt niet in groepen gestart.

   Met een geldig startnummer kun je in het startvak gaan staan, je hoeft je dan niet eerder te melden bij het secretariaat.

   Let op, maak je gebruik van het busvervoer vanuit Zoutelande; de bussen vertrekken stipt 6.30 uur.

    

   Finish

   Finish is in Zoutelande (Langstraat). De wandelmarathon eindigt om 18.00 uur. Parkeren in Zoutelande is uitsluitend toegestaan op de daartoe aangewezen parkeerplaatsen. In het centrum en rondom de kerk is een parkeerverbod van toepassing.

    

    

    

  • Vervoer deelnemers

   Er is busvervoer van Zoutelande (Grote parkeerterrein naast het voetbalveld aan de Westkappelseweg) naar Burgh-Haamstede. Vertrektijd: stipt 6.30 uur. Alleen bij inschrijving is het mogelijk een buskaartje te kopen á € 8,50. Op de  achterzijde van je startbewijs  staat een bus-symbool. Laat dit bij het instappen zien.

    

   Er rijden er geen bussen terug na de start in Burgh Haamstede naar de finishplaats Zoutelande.

   Ook 's avonds rijden er geen bussen vanuit Zoutelande  naar Burgh Haamstede.

    

   Vanuit regio Heinkenszand wordt op initiatief van derden ook busvervoer georganiseerd naar Burgh-Haamstede. Net als vanuit Kapelle.

  • Parkeren deelnemers

   Zoutelande

   De parkeerplaatsen naast het voetbalveld en voor Bungalowpark Het Kustlicht (beiden Westkapelseweg richting Westkapelle) bieden voldoende capaciteit. Deze liggen op 600 meter van de finish. 

    

   Let op, op de parkeerterreinen geldt betaald parkeren. De kern Zoutelande is vergunninghoudersgebied.

   Er is een overloopterrein beschikbaar (onverhard) rechts naast de brandweerkazerne. Dit kan alleen op als de weersomstandigheden goed zijn. Hou de site en social media in de gaten. Let op, als dit beschikbaar is, kan hier geparkeerd worden op eigen risico en gratis.

    

   Burgh Haamstede

   In Burgh Haamstede volgt u de aanwijzigingen op van de verkeersregelaars. Parkeren is mogelijk op zo'n kilometer van de start. 

  • (Medische) verzorging

   Bij de strandpaviljoens en op diverse plaatsen onderweg is deskundige EHBO hulp aanwezig. Diverse toiletten zijn bij de horeca geopend, daarnaast zijn er op diverse punten dixies aanwezig. De organisatie streeft om bij iedere 5 km een toilet te kunnen bieden.

    

   Verzorging onderweg

   *) Deelname is incl. koffie met iets lekkers bij de start in het Sportcentrum

   *) Tappunt met water op de 10 km

   *) 3 consumptiebonnen voor onderweg (locaties zijn bekend hieronder*)

   *) Een consumptiebon voor een broodje worst in de finish-tent.

   *) Water en/of bouillion beschikbaar in de finish-tent.

    

   Ook zijn er diverse sponsoren die een verrassing uitdelen.

    

   De kantine in het sportcentrum is niet toegankelijk voor publiek. De sporthallen voor het omkleden en/of koffie wel.  

   *) Strandpaviljoen View - Veerse Dam, Strandpaviljoen De Lage Duintjes - Oostkapelle, Strandpaviljoen Oaxaca - Domburg, feesttent na finish- Zoutelande

  • Limiet, uitvallen of staking

   De tijdslimiet eindigt om 18.00 uur, de finish sluit dus om 18.00 uur. Bij uitvallen of staken van de wandeling dient u zelf voor vervoer te zorgen.

  • Kleed- en douchegelegenheid

   Er is geen kleed- of douchegelegenheid in Zoutelande.

  • Bagagevervoer

   Er is geen bagagevervoer.

  • Wheelers

   Het parcours is niet toegankelijk voor wheelers, kinderwagens, rolstoelen e.d. Begeleiding is eveneens niet toegestaan.

  • Foto's

   Onderweg worden foto's van u gemaakt. De foto's worden na afloop van de Wandelmarathon z.s.m. op onze website geplaatst. Deelnemers gaan akkoord met het gebruik van hun beeltenis in druk, foto, film, video e.d. voor promotiedoeleinden van de Stichting Kustmarathon Zeeland zonder hiervoor vergoeding te vragen. Het Kustmarathon Zeeland-fotografenteam neemt gedurende het weekend foto's, die wij gebruiken in onze uitingen.

  • Annuleren

   Annuleren van de inschrijving is niet mogelijk. Wel mag er een ander op uw startnummer lopen. Dit dient u zelf te regelen.  Het kan dus zijn dat er deelnemers lopen onder een andere naam.

  • Wedstrijdsecretariaat

   Vragen over het startnummer zoveel mogelijk vooraf via mail. Voorafgaand aan de start is het wedstrijdsecretariaat bereikbaar van 07.00 - 08.30 uur. Locatie:  bij het sportcentrum aan de Daleboutsweg in Burgh Haamstede, dichtbij de start.

  • Deelnemerslimiet

   Het aantal deelnemers wat mee kan wandelen is 5000. 

  • Wandelschema

   Voor de Wandelmarathon Zeeland is een goede voorbereiding aan te bevelen. Hier volgen een aantal tips die van pas kunnen komen.

   BEGIN LANGZAAM

   Wanneer u start met een wandeltocht begin dan langzaam zodat uw spieren rustig warm kunnen worden, wanneer uw spieren warm zijn geworden verhoogt u uw tempo.

   NEGEER DRUK VAN MEDELOPERS

   Met een groep lopen is erg gezellig, maar iedereen heeft een eigen tempo. Als de groep in een te hoog tempo loopt, laat u dan niet verleiden om hierin mee te gaan. Loopt u een te hoog tempo dan zult u na enkele kilometers merken dat het lopen minder gaat, u raakt vermoeid, de spieren willen uiteindelijk niet.

   ZOEK MOOIE EN GEVARIEERDE ROUTES

   Kies elke keer een andere route uit. Deze wisseling van omgeving stimuleert een positieve werking van geest. Ook kunt u variëren in verharde en onverharde wegen, vlakke en heuvelachtige omgeving.

   MUZIEK

   Wanneer u alleen wandelt laat uw gedachten dan lekker gaan, lopen met muziek kan u een prettig ritme geven.

   LOOP IN VERSCHILLENDE TEMPO'S

   Wanneer u al regelmatig wandelt en u wilt uw conditie verbeteren, wandel dan geregeld een sneller tempo, neem daarna uw 'normale' tempo weer aan. Doet u dit vaker dan zult u zien dan uw 'normale' tempo omhoog gaat. Voelt u zich tijdens het wandelen vermoeid, stop dan niet maar neem een lager wandeltempo, u zult merken wanneer u doorzet u zich, na verloop van tijd, beter gaat voelen.

   LOOP MET IEMAND SAMEN

   Wandelen met een collega-wandelaar met hetzelfde tempo kan erg gezellig zijn. Hierdoor wandelt u ontspannen.

   OF NEEM DE HOND MEE

   Heeft er niemand zin om met u mee te gaan en u heeft een hond, neem dan de hond mee. Een hond heeft altijd genoeg energie om met u mee te gaan.

   EET EN DRINK VOLDOENDE

   Neem 1½ uur voor de tocht een stevige maaltijd en zorg ervoor dat u voldoende vocht tot u neemt (water, thee). Drink tijdens de wandeltocht ieder half uur water of een sportdrank. Voor een lange, intensieve wandeltocht is het belangrijk dat u voldoende eet. Het is belangrijk om over voldoende 'brandstof' te beschikken wilt u de tocht op een prettige manier uitlopen. Een energierijk tussendoortje geeft tijdens de tocht weer extra energie.

   STOP EN REK

   Wanneer u het gevoel heeft dat uw benen zwaar voelen, neem dan tijd om alle beenspieren te rekken. Zo geeft u de spieren even rust en na het rekken van de spieren zullen uw benen prettiger aanvoelen.

   MAAK EEN PLANNING

   Sommige mensen zijn gebaat bij planning, anderen bij spontaniteit. Als u het geordende type bent plan dan uw trainingen in. Zet in uw agenda waar en wanneer u gaat lopen, met wie, in welk tempo en over welke afstand. Maak desgewenst gebruik van onderstaand schema. Zo kunt u ook nog eens terugkijken wanneer u welke afstanden liep.

   MIDDELTJES

   Smeer voordat u gaat wandelen vaseline of "Hirschtalg" op de schurende plaatsen en wrijf de voeten in met wat voetpoeder.

   KLEDING

   Wat betreft de kledingkeuze zijn er vele mogelijkheden. Afhankelijk van uw budget en het weer is het vooral belangrijk dat u kleding kiest waarin u zich goed kunt bewegen. Draag altijd makkelijk zittende kleding die niet knelt; bij voorkeur kleding van katoen, tricot of wol. De kleding moet het transpiratievocht goed kunnen opnemen.

   • Koud weer: thermo-ondergoed of meerdere lagen kleding over elkaar.
   • Regenachtig weer: waterafstotende, winddichte en toch ventilerende kleding.
   • Warm weer: luchtige en ademende kleding. In de betere buitensport- of sportwinkel is kleding met ventilatiegaten onder de oksels te koop. Dit bevordert de afvoer van uw lichaamswarmte.

   SOKKEN

   Ook de keuze van sokken kan invloed hebben op de wandelpret. Het zou zonde zijn om de aankoop van dure wandelschoenen teniet te doen door er vervolgens slechte sokken in te dragen. Goede wandelsokken zijn speciaal gemaakt voor dit doel. Ze zijn iets dikker aan de onderkant en bieden comfort en ventilatie, dit voorkomt verhitte voeten. Goede sokken kunnen ook helpen bij het voorkomen van blaren. Kies wollen, badstof of katoenen sokken, zonder naden en van niet te grove structuur.

   SCHOENEN

   Spaar geen geld uit op uw schoenen. Koop uw schoenen bij een goede schoenenzaak of sportzaak. Pas de schoenen met uw wandelsokken aan en doe dit bij voorkeur niet 's morgens vroeg of laat in de middag. Uw schoenen moeten goed passen en toch voldoende ruimte voor vijf tenen geven, met vóór minstens 1½ cm ruimte. De hak moet stevig en liefst enigszins veerkrachtig zijn, bij voorkeur ongeveer 1½ cm hoog. De zool moet goed geprofileerd zijn en het voetbed moet de voet goed ondersteunen. De schoen moet vooral op eenderde vanaf de teen goed buigzaam zijn, de binnenkant moet glad afgewerkt zijn.

   Kiest u voor sportschoenen, neem dan speciale wandelschoenen en geen tennis- of basketbalschoenen. Kies bij zwakke enkels voor hoge schoenen. Loop uw nieuwe schoenen goed in voordat u langere afstanden gaat lopen.

   VOETPROBLEMEN?

   Voetproblemen kunnen de pret behoorlijk drukken tijdens het wandelen. Wanneer u veel last heeft van uw voeten en al heel veel middeltjes heeft geprobeerd, ga dan eens langs bij een voetspecialist. Deze kan u wellicht voorzien van goed advies. Hieronder enkele tips die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van uw voetproblemen. Neem dagelijks enkele minuten een koud voetenbad, hierdoor wordt de huid van de voeten gehard.
   Voeten moeten voordat u gaat trainen goed verzorgd zijn; zorg dat ze eeltvrij zijn en knip uw teennagels recht af en niet te kort. Heeft u last van (te) zachte voeten: behandel ze dan regelmatig met glycerine of kamferspiritus en zet er elke dag even een koud-waterstraal op. Gebruik geen zeep want dat maakt de voeten zachter!
   Bij terugkerende problemen aan uw voeten, raadpleeg dan een pedicure.

   EEN AANTAL TIPS OM BLAREN TE VOORKOMEN

   Draag goede sokken en schoenen.
   Loop uw nieuwe schoenen goed in, zodat uw voeten kunnen wennen aan het nieuwe schoeisel.
   Wilt u lange afstandswandeltochten of meerdaagse tochten gaan wandelen, bouw dit dan rustig op zodat uw voeten (en de rest van uw lichaam) aan de belasting kunnen wennen.
   Inlegzolen kunnen blaargevoelige plekken ontlasten; er zijn diversen maten en soorten Als u net nieuwe schoenen heeft, kunt u de gevoelige plekken van uw voeten afplakken met sporttape. Zorg dat bij het afplakken geen ribbels onstaan, deze kunnen weer blaren veroorzaken.

   BLESSURES

   Ga nooit te snel van start; geef de spieren de gelegenheid om warm te worden.
   Een van de meest voorkomende euvels is: de blaar. Ontsmet de blaar en zijn omgeving. Prik met een steriele naald de blaar aan de basis door (aan twee kanten). Druk met een watje vanuit het midden van de blaar al het vocht eruit. Smeer deze daarna met jodium of betadine in. Plak tot slot de blaar en omgeving met een blarenpleister dakpansgewijs af. Verwijder nooit de huid bij een blaarbehandeling!!!
   Onderzoek uw sokken en schoenen naar de eventuele oorzaak voor het ontstaan van een blaar.
   Verwijder de blarenpleister na de wandeling voorzichtig zonder de huid te beschadigen!
   Kramp in uw kuit is gemakkelijk te verhelpen door met de ene hand de voorvoet omhoog te drukken (dus naar het scheenbeen toe) en met de andere zachtjes in de kuitspieren te knijpen.

   WAT NEEMT U MEE ONDERWEG?

   Een rugzakje of heuptasje met daarin wat eten en drinken en andere dingen welke u denkt nodig te hebben.
   Materiaal voor het behandelen van blaren, vaseline, zonnebrandcrème en toiletpapier. Vergeet op de dag van de Marathon niet uw startnummer, consumptiebonnen en de wandelroute mee te nemen.

   TWIJFEL?

   Een medische sportkeuring kan geen kwaad. Voor meer informatie: www.sportkeuring.nl

    

   Week

   Km & aantal

   Tijd

   1

   5 Km X 1

   1.00 uur X 1

   2

   10 Km X 1

   2.00 uur X 1

   3

   15 Km X 1

   2.45 uur X 1

   4

   10 Km X 2

   1.40 uur X 2

   5

   10 Km X 3

   1.30 uur X 3

   6

   15 Km X 2

   2.30 uur X 2

   7

   20 Km X 2

   3.20 uur X 2

   8

   25 Km X 2

   4.20 uur X 2

   9

   30 Km X 2

   5.00 uur X 2

    

Inschrijven